Ventilatie goed maar veel warmte gaat verloren

Ventilatie goed maar veel warmte gaat verloren

De corona-eis die aan de ventilatie in gebouwen zoals het hobbycentrum wordt gesteld is 25 m3 luchtverversing per uur per persoon. Omdat we werken met maximaal 5 personen in een groep betekent dit dat er 5 maal 25 = 125 mlucht per uur moet worden geventileerd.

Op dit moment bereiken wij dit door middel van het openen van een reeks klapramen en deuren. Bij de huidige buitentemperaturen verwarmt de cv-installatie de lucht in de ruimte. Deze warme lucht stijgt op en gaat via het nu gedeeltelijk opengelegde plafond naar de grote ruimte onder het dak die in verbinding staat met de buitenlucht. In de kleine zaal wordt zodoende de ventilatie-eis ruimschoots halen. Het meetapparaat dat daar staat geeft voortdurend aan dat de lucht van goede kwaliteit is bij een bezetting van 5 personen. Voor de grote zaal geldt hetzelfde. Ook hier staat een meetapparaat dat de kwaliteit van de lucht meet. Bij groepen van 5 personen wordt de luchtkwaliteit ruimschoots gehaald, zo bleek afgelopen weken. Mede door de grote capaciteit van de cv-installatie wordt ook hier de lucht stevig verwarmd en afgevoerd naar de ruimte boven de plafondplaten.

Omdat met de ventilatiemethodiek zoals hierboven geschetst veel warmte verloren gaat heeft het bestuur besloten om mechanisch te gaan ventileren en daarbij gebruik te maken van een installatie voor de terugwinning van warmte. Dit betekent dat er apparatuur van een zekere omvang in het gebouw moet worden aangebracht. Er worden daarom boven het plafond luchtafvoerkanalen aangebracht. Het uitvoeren van deze werkzaamheden kost geruime tijd. We denken dat minimaal drie maanden nodig te hebben om het geheel te realiseren, van offerte tot oplevering. Met de hoge opbrengst van de actie Rabobank ClubSupport is de financiƫle basis gelegd voor deze uitgave.

Geen reacties

Plaats een reactie