Toon Gevers vertelt over wonderlijke insectenwereld

Toon Gevers vertelt over wonderlijke insectenwereld

Op zondag 15 april was het weer deelnemer servicedag. De deelnemer servicedag is met name bedoeld voor die deelnemers van het hobbycentrum die jaarlijks hun deelnemersbijdrage betalen maar die je in de praktijk vaak niet veel meer ziet. Dit jaar was er een lezing  die werd verzorgd door Toon Gevers van het IVN. Hij liet daarbij prachtige beelden zien die hij allemaal in eigen tuin had gemaakt. Een knap staaltje macro-fotografie!

De lezing viel feitelijk in twee stukken uiteen. Voor de pauze vertelde Toon over de wonderlijke wereld die zich afspeelt in het insectenhotel. De hoofdrolspelers zijn daarbij de bij en de wesp. Met mooie dia’s liet Toon zien hoe deze beestjes te werk gaan in de nauwe buisjes van het hotel, de kraamkamer van nieuwe bijen en wespen. Hoe ze nectar en stuifmeel naar binnen brengen en hoe ze de tussenschotjes metselen. Zandbijen gaan daarbij een halve meter de grond in; koekoeksbijen gebruiken het meubilair van een ander en behangersbijen behangen de wanden met kleine blaadjes. Een wonderlijke wereld gaat voor je open!

Na de pauze vertelde Toon over zijn belevenissen met rupsen. Hij vertelde over zijn rupsenkastjes, over hoe de rups van de avondroodnachtvlinder zich verpopt, over parende lindepijlstaarten, over het seksuele leven van de witvlakvlinder, over het kannibaliserende gedrag van de sluipwespen en over de cocons van het stippelmotje. Het was fascinerend!

Bedankt Toon!

Onderstaand een korte foto-impressie.

Toon Gevers

Geen reacties

Plaats een reactie