Grafische technieken

P1130507De activiteit grafische technieken omvat o.a. etsen, droge naald techniek, linoleum- en houtsnede.

Etsen is een techniek waarbij er getekend wordt op een met vernis afgedekte koperen plaat. De tekening wordt vervolgens ingebeten door zuur. Na het inkten van de plaat, waarbij de inkt in de door het zuur verdiepte delen achterblijft, wordt de afbeelding met een drukpers afgedrukt op vochtig papier.

Droge naald is een techniek waarbij met fijne staalharde etsnaalden een tekening wordt gekrast in een koperen, zinken of plastic plaat. Bij het krassen ontstaat er een ‘braam’. Dit is een opstaand randje naast de getekende lijn, waaronder zich inkt kan hechten. Hierdoor ontstaat tijdens het afdrukken een ietwat fluweelachtige lijn die typerend is voor deze techniek.

De linoleumsnede kan gebruikt worden voor de hoogdruk-techniek. De afbeelding wordt met speciale gutsmessen uitgesneden uit een stuk linoleum, zodat er een soort stempel ontstaat.
Afdrukken met een houtsnede is daarmee vergelijkbaar, maar omdat in plaats van linoleum hout wordt gebruikt, krijgt de afdruk een eigen charme door de nerf van het hout. Na het bewerken van de linoleum- of houtplaat met inkt wordt die samen met het papier door de drukpers gehaald.

Welke techniek er ook wordt gebruikt, de eerste afdruk blijft iedere keer een speciaal moment: Heeft de inkt goed gehecht op het papier? Zijn zelfs de kleinste details zichtbaar?

In deze enthousiaste groep zit een aantal mensen met jarenlange ervaring, soms meer dan 20 jaar. Voor extra ondersteuning wordt een beroep gedaan op een extern expert. Je hoeft helemaal geen kundig tekenaar te zijn om een mooie afdruk te maken. Iedereen is van harte welkom om op woensdagavond een kijkje te komen nemen.

Is je interesse gewekt? Neem gerust contact op.

Contact : Diana Heijnerman

Voor een fotoserie van deze activiteit klik hier.

Grafische technieken

Diana Heijnerman (mob 06 53 43 41 21 na 18.00u)

Datum

woensdag 20:00 - 22:00

Categorie

Activiteiten

Tags
creatief, ets, etsen, Grafische technieken